Pepperone Habanero Bianco
Pepperone Habanero Bianco. Mi a kin keserves ménkű? – jön is a kérdés csuklóból. Teljesen jogos a felvetés, hiszen honnan is hallott volna ilyesfajta nyakatekert elnevezésről az ember. Jó magamnak is legalább háromszor kellett neki futnom mire sikerült értelmeznem vagy egyáltalán elolvasnom ezt a szépséget. Ez a kis aranyos nem más, mint egy fehér paprika, ismertebb nevén fehér habanero paprika. Már javában a tavaszban járunk, a szántás vetés időszakában és gondoltam írok egy pár sort erről a kis érdekességről.
Az egyik nap egy nagy bevásárló központban nézelődtem, amikor a paprika magok szemet szúrtak nekem és végig nézve őket leltem rá a Pepperone-ra. Személy szerint híve vagyok a csípős ételeknek és ez a paprikafajta gazdálkodik benne bőven. Tehát mondanom se kell, hogy lecsaptam rá és mostanság kezdem el elvetni a magokat izgatottan várva a végeredményt.
Mindig is foglalkoztatott, hogy mitől olyan csípős a paprika, miért társul hozzá olyan csípős érzet és egyszerűen miért is fogyasztom. Talán erre a kérdésre azt válaszolnám, hogy magyar vagyok. Nem mondok újat, hogy ha azt állítom, hogy a magyarok paprika fogyasztása jelentős, ha egy évet veszünk figyelembe. Hiszen a magyar étel különlegességek javába fellelhető a paprika valamely formája.
Egy Chef ismerősömmel beszélgettem egy szép nyári napon, amikor éppen nem volt vendég a nagy kánikulának köszönhetően és mivel tudtam nagy ismeretei vannak a Gasztronómiában tudtam, hogy nem bánom meg, ha kifaggatom. Elmondása szerint a paprikák azon kívül, hogy a csípősségben megegyeznek, a szervezetre való hatást más-más féle módon is gyakorolhatják az emberre. Persze ez a „rizsa” része, tömören annyi, hogy míg az egyik paprika csak a nyelvet ingereli, addig egy egészen más az egész arcot képes elzsibbasztani, van, amelyik csak rövid ideig hat, de van, amelyik több percen keresztül is kitart.
Hogyan mérik a csípősséget?
A Scoville-skála az, amivel a paprika csípősségét mérik. A paprikában fellelhető egy bizonyos „kapszaicin” nevű összetevő, ami a csípős érzet kialakulásáért felelős. Elsődlegesen célpontja a bőr hő érzékelő idegei. Talán ezért érzékelhetjük olyan forróságot, amikor szétrágunk egy jó kis hegyes erőst. Valamint a nyálkahártyát is ingerli, ezért nátha esetén remekül ki tudja pucolni az ember orrüregét.
A skála feltalálója először Wilbur Scoville amerikai kémikus volt 1912-ben. A teszt mind máig remekül működik és „köszöni, jól van”, de az egyik legnagyobb hátránya, hogy szubjektív emberi érzékelésen alapul, ezáltal nem lehet pontos adatokat kihozni belőle.
A paprikák legjei:
|
Megnevezés |
Scoville |
Kép |
1. |
Carolina Reaper |
1.569.300 – 2.200.000 |
![]() |
2. |
Trinidad moruga scorpion |
1.200.000 – 2.000.000 |
![]() |
3. |
Trinidad Scorpion „Butch T” |
1.000.000 – 1.460.000 |
![]() |
17. |
Erősen csípős magyar paprikák |
1.500 – 2.500 |
![]() |