A bor 4. színe
Ha a bor színéről esik szó, akkor az embereknek két szín jut az eszébe. A fehér és a vörös, ám a tapasztaltabbak vagy a nagy borozgatók jobban tudják, hogy három féle színt különböztethetünk meg. Még hozzá imént említett két színhez még hozzá jön a rosé. Persze ezt a borászok vagy a sommelier-ek (ejtsd: szomelié, röviden: a borok kiválasztása az ételekhez a feladata) tovább bontják mind három szint 5 alszínre. A fehérnél pl.: az ezüsttől a borostyán sárgáig, a vörösnél: a bíbortól a barnáig és a rosénál: az ezüsttől a hagymahéj színéig. Persze ezt egy nem szakmabeli mégse látja, van x, y, z és az x nagyon finom, azt jó’ van. De mi a helyzet akkor, ha azt mondom, van egy 4. „fő szín”
A negyedik szín…
A negyedik szín nem más, mint, a kék. Gondoltad volna? Felettébb érdekes, nem mindennap találkozik az ember kék színű folyadékkal, ami fogyasztható, pláne nem azt egy borral vegyítve. Elgondolkodtató, hogy vajon, hogyan is készül a kék bor. Talán nincs is köze a borhoz egyáltalán és valami gén kezelt „letykó” amit csak a profit érdekeltség miatt hoztak létre. Nos, aki erre gondolt elkell, hogy keserítsem, ez nem így van.
Miért is kék?
Az elkészítése során vörös és fehér szőlőt is egyaránt felhasználnak elkészítésekor. Persze ez még mindig édes kevés ahhoz, hogy miért is ilyen színű, ugyanis ettől a két elemtől még ne várjunk jelentős csodát. A kék színt java részt a vörös szőlő és piros gyümölcsök héjából nyerik (antiocián), majd adják hozzá valamint mesterségesen kinyert természetes színezékkel bővítik, ami még jobban átadja a bor színét. Ez a természetes színezék a „Isatis tinctoria” névre hallgató növényből nyerik ki az indigó kármint.
Származási helye:
A spanyol területeken termelt szőlőből készítik. A „Gik” termeszti első sorban, de már a klíma változásnak köszönhetően Kína és Brazília is igyekszik tartani a lépést. Pontosabb információk nem ismertek, minden esetre igyekeznek berobbantani a köztudatba a kék bor létezését és annak minél nagyobb számban való értékesítését.
Jellemzője:
A már fentiekben írtakra hivatkozva a színe kék. A bornak a foka 11,5%-ra tehető, ami nem mondható a legtestesebb bornak. Eredetileg a Chardonnay kifejlesztéséből keletkezett, tehát elődje fehérbor volt, így magyarázatot kapunk az alacsony alkohol tartalomra. Ízével kapcsolatban bor bloggerek csak annyit tesznek hozzá, hogy nem a legízletesebbekhez tartozik, víz szerű, savanykás és savasságban nem szűkölködő bornak állapították meg. Persze a hangulata az meg adja a módját egy esti össze röffenésre, beszélgetésre. No meg valljuk be, hogy azért igen csak jól mutat, de ha az ember becsiccsenteni kíván, akkor annak sok más jobb módja is ismert. A forgalmazása 4.000.- Ft körül van. A Gik Magyarországra nem szállít, de egy bizonyos „Passion Blue” már nálunk is elérhető.
„Lehet a színe bármilyen is, ha jó az étel, alkalom vagy a társaság maga a bor is jól esik, legyen az fehér, rosé, vörös vagy éppenséggel kék.”