2018. ápr 14.

A bor 4. színe

írta: BL0GG3R
A bor 4. színe

 Ha a bor színéről esik szó, akkor az embereknek két szín jut az eszébe. A fehér és a vörös, ám a tapasztaltabbak vagy a nagy borozgatók jobban tudják, hogy három féle színt különböztethetünk meg. Még hozzá imént említett két színhez még hozzá jön a rosé. Persze ezt a borászok vagy a sommelier-ek (ejtsd: szomelié, röviden: a borok kiválasztása az ételekhez a feladata) tovább bontják mind három szint 5 alszínre. A fehérnél pl.: az ezüsttől a borostyán sárgáig, a vörösnél: a bíbortól a barnáig és a rosénál: az ezüsttől a hagymahéj színéig. Persze ezt egy nem szakmabeli mégse látja, van x, y, z és az x nagyon finom, azt jó’ van. De mi a helyzet akkor, ha azt mondom, van egy 4. „fő szín”

A negyedik szín…

A negyedik szín nem más, mint, a kék. Gondoltad volna? Felettébb érdekes, nem mindennap találkozik az ember kék színű folyadékkal, ami fogyasztható, pláne nem azt egy borral vegyítve. Elgondolkodtató, hogy vajon, hogyan is készül a kék bor. Talán nincs is köze a borhoz egyáltalán és valami gén kezelt „letykó” amit csak a profit érdekeltség miatt hoztak létre. Nos, aki erre gondolt elkell, hogy keserítsem, ez nem így van.

 2018-03-11.png

Miért is kék?

Az elkészítése során vörös és fehér szőlőt is egyaránt felhasználnak elkészítésekor. Persze ez még mindig édes kevés ahhoz, hogy miért is ilyen színű, ugyanis ettől a két elemtől még ne várjunk jelentős csodát. A kék színt java részt a vörös szőlő és piros gyümölcsök héjából nyerik (antiocián), majd adják hozzá valamint mesterségesen kinyert természetes színezékkel bővítik, ami még jobban átadja a bor színét. Ez a természetes színezék a „Isatis tinctoria” névre hallgató növényből nyerik ki az indigó kármint.

 

Származási helye:

A spanyol területeken termelt szőlőből készítik. A „Gik” termeszti első sorban, de már a klíma változásnak köszönhetően Kína és Brazília is igyekszik tartani a lépést. Pontosabb információk nem ismertek, minden esetre igyekeznek berobbantani a köztudatba a kék bor létezését és annak minél nagyobb számban való értékesítését.

 2018-03-11_1.png

Jellemzője:

A már fentiekben írtakra hivatkozva a színe kék. A bornak a foka 11,5%-ra tehető, ami nem mondható a legtestesebb bornak. Eredetileg a Chardonnay kifejlesztéséből keletkezett, tehát elődje fehérbor volt, így magyarázatot kapunk az alacsony alkohol tartalomra. Ízével kapcsolatban bor bloggerek csak annyit tesznek hozzá, hogy nem a legízletesebbekhez tartozik, víz szerű, savanykás és savasságban nem szűkölködő bornak állapították meg. Persze a hangulata az meg adja a módját egy esti össze röffenésre, beszélgetésre. No meg valljuk be, hogy azért igen csak jól mutat, de ha az ember becsiccsenteni kíván, akkor annak sok más jobb módja is ismert. A forgalmazása 4.000.- Ft körül van. A Gik Magyarországra nem szállít, de egy bizonyos „Passion Blue” már nálunk is elérhető.

„Lehet a színe bármilyen is, ha jó az étel, alkalom vagy a társaság maga a bor is jól esik, legyen az fehér, rosé, vörös vagy éppenséggel kék.”

Szólj hozzá

blog spanyol bor vendéglátás kék